Search Placementyogi.com
 

SSC 2013 English Questions Paper Solved | ssc 2013 English paper

1

 

English comprehension


 

Passage


 

The cyber world is ultimately ungovernable .This is alarming as well as convenient , sometimes , convenient because alarming .Some Indian politicians use this great advantage. When there is obvious failure in governance during a crisis they deflect attention from their own incompetence towards the ungovernable. So, having failed to prevent nervous citizens from fleeing their cities of work by assuring them proper protection, some national leaders now busy trying to prove to one another and to panic prone Indians , that a mischievous neighbour has been using the internet and social networking sites to spread dangerous rumours. And the Centre’s automatic reaction is to start blocking these sites and begin elaborate and potentially endless negotiations with Google, Twitter and Facebook about access to information. If this is teh official idea of prompt action at a time of crisis among communities , then Indians have more reasons to fear their protectors than the nebulous mischief makers of the cyber –world. Wasting time gathering proof , blocking vaguely suspicious websities , hurling accusations across the border and worrying about bilateral relations are ways of keeping busy with inessentials because one does not quite what to do about essentials of a difficult situations. Besides, only a fifth of the 245 websites’ blocked by the Centre mention the people of the North –East or the violence in Assam .And if a few morphed images and spurious texts can unsettle an entire nation , then there is something deeply wrong with the nation and with how it is being governed. This is what its leaders should be addressing immediately, rather than making a wrongheaded display of their powers of censorship.

 

              It is just as absurd and part of the same syndrome , to dry to ban Twitter accounts that parody  despatches from the Prime Minister’s office . To describe such forms of humour and dissent as ‘mis-representating’ the PMO- as if Twitters would take these parodies for genuine despatches from the PMO –makes the PMo look more ridiculous than its paodists manage to . With the precedent for such action set recently by the chief minister of west Bengal this is yet another puff that what Bengal thinks today India will think tomorrow. Using the cyber world for flexing the wrong muscles is essentially not funny .It might even prove to be quite dangerously distracting.


According to the passage , the cyber world is

A.

Beyond imagination of people

B.

Outside the purview of common people

C.

Not to be governed

D.

Ungovernable

See Answer & Explanation Lets Discuss
Correct answer is : D
Explanation

Clearly mentioned in the first line

 
2

The author is of the opinion that

A.

The centre should start negotiations with Google , Twitter and Facebook

B.

The centre should help the citizens to evacuate their city

C.

The centre should not block the sites.

D.

The centre should arrest the guilty

See Answer & Explanation Lets Discuss
Correct answer is : C
Explanation

Clearly mentioned in the middle of above passage.

 
3

Which of the following is closest to the meaning of ‘nebulous’?

A.

Confused

B.

Vague

C.

Iridescent

D.

Glowing

See Answer & Explanation Lets Discuss
Correct answer is : B
Explanation

No explanation available. Let's Discuss

 
4

 

The author’s seriousness regarding the situation can best be described in the following sentence. Pick the odd one out.

The author’s seriousness regarding the situation can best be described in the following sentence.

A.

Our leaders should display their powers of censorship when needed

B.

If this is the official idea of prompt action at a time of crisis among communities , then Indians have more reasons to fear their protectors than the nebulous mischief –maker of the cyber – world.

C.

The politicians deflect attention from their own incompetence

D.

If a few morphed images spurious texts can unsettle entire nation , then there is something deeply wrong with the nation.

See Answer & Explanation Lets Discuss
Correct answer is : A
Explanation

No explanation available. Let's Discuss

 
5

The word ‘spurious’ means

A.

Genuine

B.

Authentic

C.

substantial

D.

Fake

See Answer & Explanation Lets Discuss
Correct answer is : D
Explanation

No explanation available. Let's Discuss

 
 

Banner to LogicGuns.com

Hide Page Information

SSC 2013 English Questions Paper Solved | ssc 2013 English paper